Pàgines

dissabte, 3 de març del 2012

Cànon de sanejament




El convocar la reunió ha segut, principalment, per informar sobre el cànon que els grangers paguen de sanejament, de la quantia i del, per què s'ha de pagar? també, per parlar del rebut de l'aigua en general, i comparar-lo amb el d'altres pobles.

     El cànon de sanejament esdevé un impost de la Generalitat que se'ns carrega en el rebut de l'aigua per l'empresa subministradora FACSA, i després, aquesta l'abona a l'empresa EPSAR que és l'Empresa Pública de Sanejament d'Aigües Residuals. És un cànon que paguem a canvi de que se'ns depure l'aigua que consumim per complir la Directiva Marc de l'Aigua de la UE. Nosaltres l'acatem, reconeixem que s’ha de pagar, i estem d'acord en el principi de qui contamina paga, però aplicat al les cases. En el cas de granges, les aigües residuals generades no les saneja ningú, no van a cap depuradora, per tant, és incomprensible pagar per un servei que no es gaudeix.

     Pobles del voltant s'estan menejant per anul·lar-lo, i ja hi ha que han aconseguit rebaixar aquest impost fins gairebé la cinquena part. Des de JPA hem pres aquesta iniciativa que, per la seua importància, no ens pot passar per alt.

     El coeficient de consum del cànon durant el 2011 era del 0,2020 per m3 d'aigua consumida (per al 2012 serà del 0.234), la mateixa que per a ús domèstic. En els pobles que la tenen rebaixada paguen el 0,0414. Així, una granja d'Albocàsser amb un consum de 489m3 ha pagat per aquest concepte 103,54 euros trimestrals, amb el coeficient rebaixat n'haguera pagat 22,35; una granja d'un poble amb el coeficient rebaixat i amb un consum de 1384m3 ha pagat 57,34 euros, a Albocàsser n'haguera pagat 284,44.

     Hem volgut comparar el que diu la llei valenciana, que no nomena en cap punt les explotacions ramaderes, amb la de les CCAA veïnes, l’aragonesa i la catalana. L'Institut Aragonès de l'Agua és clar al marcar com a exempció de pagament "La utilización del agua en instalaciones ganaderas con instalaciones adecuadas y que no generen vertidos a la red de alcantarillado que produzcan contaminación especial". L'Agència Catalana de l'Aigua diu: " Les explotacions ramaderes que tinguin llicencia ambiental que compleixi la normativa, la quota és 0".

     JPA hem preparat una MOCIÓ per ser debatuda i votada el pròxim Plenari Corporatiu. Hem optat per demanar la no inclusió del cànon al rebut, en comptes de la reducció, per què pensem que és el més just i si el Ple no vol demanar a EPSAR que s'anul·le el cànon de sanejament als grangers, plantejarem de canviar els punts del acord per demanar la reducció. Si tampoc vol demanar la reducció, heu de ser vosaltres, els grangers, els que ho heu d’exigir als sindicats, i sempre podeu fer-ho a títol personal.

     En la reunió també vam desglossar el rebut de l'aigua d'Albocàsser, l'explicàrem i el comparàrem amb el d'altres pobles. Deixant a banda la part del rebut corresponent al cànon de sanejament per ser un impost de la Generalitat i només centrant-nos en la part del rebut del preu de l'aigua, les conclusions tretes van ser aquestes:
     Una vivenda que tinga un consum d'aigua de 20m3 al trimestre (posada com a exemple) paga a Albocàsser 33,42 euros, a Castelló 23,66 euros, a Les Coves 18,73 euros, a Tírig 22,85 euros, a Vilafranca 23,79 euros, a La Pobla 22,23 euros, a Torreblanca 24,42, a Alcalà 18,36 euros. Si algú teniu rebuts d'altres pobles podeu fer càlculs.

     Amb data de 4 de gener de 2012 JPA va demanar a l'Alcalde vore el contracte de manteniment i subministrament d'aigua que l'Ajuntament té amb l'empresa FACSA, no se'ns ha mostrat, per tant no sabem el motiu de pagar l'aigua tant cara. A partir de 10m3 la paguem a 0,9464 euros als domicilis i els grangers sempre a 0,9270, poquets pobles del que s'han nomenat abans passen de mig euro.

La Moció que presentarem és aquesta:

FETS I RAONS.  
     La Llei 2/1992, de 26 de març, del Govern Valencià de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana, estableix un cànon de sanejament per tal de cobrir el cost de depuració de l'aigua. L'article 20 d'aquesta llei diu “ El fet imposable el constitueix la producció d'aigües residuals, manifestada a través del consum d'aigua  de qualsevol procedència. El cànon serà exigible des de l'entrada en vigor de la llei i vindrà referit al volum d'aigua consumida per a usos domèstics o industrials,”.
     En cap moment fa referència a l'aigua destinada a usos ramaders, i els residus dels quals que es generen, es manipulen com abono i no intervé el sanejament d'aigües; tampoc són industries que fabriquen o transformen cap matèria mecànicament.

     Aquesta mateixa llei, també crea l'empresa EPSAR, que és l'empresa pública que és finança amb aquest cànon i el recapta mitjançant les empreses distribuïdores amb una cota addicional al consum. A Albocàsser, FACSA és l’empresa distribuïdora, i per tant també la que recapta el cànon de sanejament i l’abona a l'empresa EPSAR. La legislació no contempla el cobrament d’aquest cànon a les explotacions ramaderes i la Generalitat Valenciana no ha aprovat cap tipus de tarifa per a aquestes. La tarifa que FACSA aplica a tots els ramaders es la pròpia per a usos domèstics.

     Segons el Decret 266/1994, de 30 de desembre, del Govern valencià, pel que s'aprova el Reglament sobre el Règim econòmic-financer i tributari del Cànon de sanejament a l'article 20, senyala en el punt 2: “S'entén destinat per a ús domèstic el consum d'aigua realitzat en vivendes que done lloc a aigües residuals generades principalment pel metabolisme humà i les activitats domèstiques. La mateixa qualificació rebrà el consum d'aigua destinat a l'ompliment de piscines i al reg de qualsevol superfície no afecta una explotació agrària. A aquests efectes, es considerarà explotació agrària el conjunt de béns i drets organitzats empresarialment per a la producció agrària amb fins de mercat”.
     Les explotacions ramaderes no son vivendes, són explotacions que no generen aigües residuals i sí tenen finalitat de mercat. Per  tot açò exposat, l'Ajuntament d'Albocàsser

ACORDA
     1.- Sol·licitar a l’empresa FACSA la finalització del cobrament d’aquest impost en els rebuts de l'aigua corresponents a granges i explotacions ramaderes.
     2.- Formalitzar una reclamació contra la inclusió del cànon de sanejament en les explotacions esmentades en el punt 1 davant l’empresa EPSAR.
     3.- Requerir a l’empresa pública EPSAR la devolució del cànon de sanejament cobrat durant els últims 4 anys a tots els ramaders. 

14 comentaris:

  1. Agua para todos SI però al mateix preu per a TOTS!!!!

    ResponElimina
  2. a partir del 1 de enero 2012 se ha bajado el agua el 10%. ¿Alguien recuerda cuando en este pueblo se traia el agua con cubas? no hace muchos años precisamente

    ResponElimina
    Respostes
    1. pos tu saps molt, mes que els de l'ajuntament. I A 0'85 la pagarem al mateix preu que als atres puestos?? o encara mos eixiria mes barata portar "cubas"??

      Elimina
    2. pos si que sap si, ni que fore la dona de l'alcalde.

      Elimina
  3. No fa molts anys vam estar 4 dies seguits sense aigua a les cases. I a més només podiem agafar aigua per a la granja un dia a la setmana. Qui hem garanteix que si anem apretant al final no començen les retallades ara tant de moda? O es baixa per así i s'apuja per allà? L'Única cosa que si és certa "a perdre sempre els mateixos".

    ResponElimina
    Respostes
    1. No te res a vore si hi ha aigua o no, en el preu que mos fam pagar.Al reves, quan la portaen en cubes podia ser mes cara. Ara NO. Per pagarla mes cara no hi ha mes aigua.

      Elimina
    2. Jo només te dic que a perdre sempre els mateixos.

      Elimina
  4. Parlant de l'aigua, pel terme hi han repartits varios punts on els agricultors i ramaders poden agafar aigua per a omplir les cubes. Pos en alguns d'eixos punts xorre l'aigua continuament, amb la conseqüent perduda d'aigua. Tant costaria arreglar els grifos si no tanquen bé ???????

    ResponElimina
  5. FACSA es una de les empreses imputades en el cas Gurtel. Entengueu per que el PP sempre li comporta més.

    ResponElimina
  6. va eixir al diari, informeu-vos

    ResponElimina
  7. I l'alcalde va anar a la reunió? tampoc es va poder aguantar? o tenia temor de tornar a quedar en ridicul?

    ResponElimina
    Respostes
    1. ¿te estorba que el alcalde vaya a las reuniones donde son invitados todos los ciudadanos? a esta no fue porque la convocaban para granjeros...

      Elimina
    2. Si que estas enterada del porque fué o no fué

      Elimina