Pàgines

divendres, 16 de març del 2012

Planta de tractament de purins d’Albocàsser

     
    Més balafiaments. En 1999, la Diputació de Castelló presidida per Carlos Fabra va anunciar la solució per a acabar amb el problema dels purins, l'abocament incontrolat del qual pot contaminar els aqüífers. Construiria cinc plantes de tractament a La Vall d'Alba, Sant Mateu, La Salzadella, Albocàsser i La Todolella. La Diputació va adjudicar la concessió durant 25 anys a una UTE formada per les empreses Tetma i Urbaser, i va invertir 11,5 milions d'euros en el projecte, aportats a parts iguals per la institució provincial i fons europeus Feder. La resta, fins a 20 milions, van ser sufragats per la iniciativa privada.


     La instal·lació d'Albocàsser va ser inaugurada al març del 2003 i la planta havia de realitzar una evaporació i compostatge dels purins, traslladant posteriorment el compost sense madurar a la planta de La Vall d'Alba en la que es finalitzava la maduració i s'havia de transformar en adob orgànic-mineral. Açò és el que va dir el president de la Diputació: "Aquestes instal·lacions suposen una gran satisfacció per a la Diputació perquè vindran a solucionar els problemes causats per l'excés de purins, la qual cosa resulta un gran avanç mediambiental". Les xifres de la planta d'Albocàsser eren aquestes:
     - Inversió: 1.713.974 € (285.181.338 pessetes)
     - Volum de purí a tractar en planta: 37.000 m3.
     - Altres matèries primeres a tractar: fem conill (500 tones/any), gallinassa (4.200 tones/any) i borumballa forestal (3.556 tones/any)
     - Producció compost: 8.500 tones/any.


     Un "despilfarro" més amb diners públics sense cap estudi de viabilitat i un programa que ha segut un autèntic fiasco. Els ramaders mentrestant, aboquen "de forma controlada" els purins per a adobar els bancals i damunt se'ls fa pagar un cànon per sanejar les aigües residuals que generen les seues granges. Tota una injustícia es mire per on es mire.


     Els grans projectes, que Carlos Fabra va abanderar en els seus 16 anys al front de la Diputació de Castelló, amb la fórmula de la concessió privada en les inversions públiques, no han funcionat i han acabat fracassant. L'anunci de construcció d'una dotzena de camps de golf en la província, el parc temàtic Món Il·lusió, les cinc plantes de tractament de purins... També és el sistema triat per Fabra per a l'aeroport de Castelló, sobre el futur del qual fins al moment, només planegen seriosos dubtes.
     Tota una sèrie de despropòsits que els nostres governants han portat ha terme malbaratant diner públic, ara bé, l'enriquiment i increment patrimonial personal és patent i sovint es veuen imputats en processos judicials. Mentre l'escola ens cau, els carrers estan bruts, no tenim una residencia per assistir la gent major i en general tot el poble presenta aspecte de deixadesa.

11 comentaris:

  1. I ara que faran en tota la maquinaria, la vendran a peces i se repartiran els diners? Ara al mercat negre se pague molt be.

    ResponElimina
  2. Lo que no conteu de esta historia, es qui estaba de alcalde cuan la planta es va construir, y que va celebrar molt la seva construccio, EL PSOE, els vostres guies politics.
    Com diu el refra ,en todos sitios cuecen habas, y de corrupcio, y mala gestio ,els del psoe tambe tenen la seva part ,ERES EN ANDALUCIA,BLANCO Y LA SEVA OPERACION CAMPEON,AEROPORT DE CIUDAD REAL etc .

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que pase que com no teniu arguments per a rebatir la politica local i de la comunitat on aneu a buscarne fora.Que no tenim prou TOMATE aci? Que ens ha deixat aci el vostre guia politic CAMPS?. DEUTES I MES DEUTES!!!!

      Elimina
  3. A mi el que realmen m'importa es l'asalt de la caixa dels dines públics de la C Valenciana que fa que s'abaixen sueldos, puje IRPF, retalls en educació, sanitat dependencia...Tot això esta transferit i ho gestionen les nostres ilustres autoritats valencianes. Que per cert ens han portat a la ruina i a ser la risa del pais.

    ResponElimina
  4. Una cosa és la construcció de la planta i una altra ben diferent és la gestió. El PP d'Albocàsser no és capaç de gestionar res i menys sense cobrar ni un duro. Sino para muestra un boton, s'han acabat els sous a l'Ajuntament i ara on estan els regidors tan treballadors que teniem, on està l'Alcalde que no se'l veu enlloc? El poble està molt abandonat, basura per tots els costats, activitats ludiques, esportivws i culturals zero,.. on estan eixes promeses electorals? Encara no fa un any de les eleccions i ja us heu cansat de treballar, o només us vau ficar per anar a les festes i ales processons?

    ResponElimina
  5. Primer aniversari de l'aeroport de Castelló.El regal que li fem tots es mig milló de euros al mes.Moltes felicitats de part de tots els valencians.Gracies pel teu servei.

    ResponElimina
  6. Pos a vore si estes pasqües treballen algo i fan encara que siga activitats per als xiquets o per als adolescents.

    ResponElimina
  7. Yo en el tema de los purines, sí que reconozco que ha sido una idea y un sistema que estaban abocados al fracaso, pero se quiso continuar con el proyecto porque es más importante el voto que el dinero perdido. Supongo que los ganaderos soltarán los purines como lo hacían antes: básicamente como les da la gana, porque nadie controla el vertido de purines.

    El problema de los acuíferos de Castellón es muy grave debido al uso de pesticidas y los purines. Una de las soluciones estuvo en la construcción de plantas de tratamientos de purines. Se inauguró en el 2003, pero poco después, se vio que no servía de nada. Pero no se desmanteló, no. Ahora tenemos una construcción que no sirve para nada, y de la que yo creo que alguien hace uso de las mismas, porque me gustaría saber por qué hay camiones que siguen entrando ahí, y cuál es el motivo, ya que creo que está cerrada.Lo digo porque yo he visto varias veces un camión del pueblo entrando en las instalaciones, y no es un camión de purines...

    ResponElimina
  8. A les plantes va treballar gent, però despues de tancarles, el dia que van anar a replegar els papers per apuntarse al paro alli es va presentar gent que no habia treballat mai pero que pel que es veu tambe debia estar en nomina.

    ResponElimina
  9. Sí, alguien hace uso de las mismas. Lo utiliza el ayuntamiento de almacén. ¿También está mal hecho? Por casualidad, el camión del pueblo que has visto varias veces entrando en las instalaciones, ¿es uno igualito al de la foto que colgasteis el 17 de enero en el blog?
    No tengo por qué darte explicaciones, pero por si duermes más tranquilo te diré que ese camión lo conduzco yo.Y no he entrado varias veces, sino muchas veces. He ido a cargar y descargar barreras, escenarios, vallas,... en fin, lo que ha hecho falta. Así el ayuntamiento se ahorra tener que buscar otro camión que haga estos servicios y además cobre por ello.

    ResponElimina
  10. Gracias por tu información. Entonces, entiendo que ese terreno, junto con lo que hay dentro,pertenece al ayuntamiento. Es una de las dudas que tenía. Ahora lo tengo más claro. Supongo que constará en el inventario

    ResponElimina