Pàgines

dilluns, 2 de març del 2015

Cooperativa agrícola Sant Pau


A principis dels anys noranta, l'antiga Cooperativa Sant Josep la va absorbir Credicoop. Aquest any es formà un Consell Rector per a la recent creada Cooperativa Sant Pau que parteix de zero. La nova Cooperativa demana un préstec a Credicoop a 10 anys per tal de recomprar l'almàssera, el magatzem de pinsos, part del pati exterior (2/7 parts) i les oficines annexes al molí d'oli, que es paga i, per tant, la Cooperativa queda propietària; tota la resta interior és de Caja Rural Credicoop, tant el pati exterior (5/7 parts) com la trencadora d'ametles.

En els anys 2002 i 2003 es negocia amb Credicoop la compra de la part del pati exterior i la trencadora (el que ara és el local d'activitats socioculturals i anomenen auditori). Els mateixos anys també es negocia amb l'Ajuntament la compra de l'edifici de la bodega, amb l'objecte que torne als socis, i traspassar l'activitat de la Cooperativa a les afores del poble, amb l'objecte d'evitar molèsties als veïns en l'època d'activitat de les olives.

La Cooperativa adquireix tot el terreny rústic i urbà a Credicoop. Després de moltes negociacions amb l'Ajuntament, s'arriba a l'acord de permutar metre a metre de rústic i d'urbà, la trencadora i pati exterior (5/7 parts) amb l'edifici de la bodega i l'antiga era.

Al dia d'avui la Cooperativa Sant Pau és propietària de l'edifici almàssera, edifici magatzem de pinsos, accessos a la carretera i pati exterior; també de l'edifici de la bodega i l'antiga era. L'Ajuntament és propietari del bancal comprat a l'esquerra del pati (parcel·la urbana), i on està ubicat el local d'activitats socioculturals (antiga trencadora). L'ajuntament té dret de pas per dins del antic magatzem de pinsos, fins que es desenvolupe el carrer en projecte posterior que va fins a la Caserna.

Totes les negociacions entre l'Ajuntament i la Cooperativa anaven encaminades a l'objectiu comú del trasllat de totes les instal·lacions de la Cooperativa a l'antiga bodega, lloc ideal pels accessos i terrenys disponibles als voltants per a la seua activitat. Es va redactar un esborrany de projecte de trasllat on s'ubicava la totalitat de les seccions productives de la Cooperativa (oli, ametla, tenda, i magatzem de pinsos i adobs), fins i tot es va adquirir una parcel·la annexa a l'era per tenir mes lloc.

Es van demanar subvencions PORTMADER i van ser concedides per a fer les inversions. Ara bé, paral·lelament i des de l'Ajuntament es va redactar el nou Pla d'Ordenació Urbana. No entenem perquè en la nova ordenació urbanística no es va tindre en compte aquest projecte de trasllat de la Cooperativa, ho hauria d'explicar l'Alcalde. Aquest va ser el primer i mes important  dels impediments a l'hora de fer el trasllat.

En resum, tots els terrenys amb els quals es contava per fer el trasllat quedaven fora de activitat industrial, al quedar marcada una nova zona industrial, on es tenien que adaptar de nou les instal·lacions de la Cooperativa. Per a la cooperativa aquesta nova situació fou inviable.


Ara fa un parell d'anys, l'Ajuntament es posà en contacte amb la Cooperativa per endreçar l’accés a l'auditori, i la Cooperativa va donar el consentiment i el terreny amb la condició de què l'Ajuntament es fera càrrec de les despeses. Aixina estem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada