Pàgines

dimecres, 11 de setembre del 2013

Centre d'Ensenyament Secundari Alt Maestra


Ja fa uns anys, però si fem memòria ens recordarem, que a Sant Pau va nàixer l'Escola de FP Els Ports que estava patrocinada per la Cooperativa d'Ensenyament Alt Maestrat, un Centre d’Ensenyament pioner en les zones rurals, que donava un servei d'ensenyament extracomarcal, quan en cap lloc n'hi havia cap. Era l'any 1977, la Cooperativa integrava socis de 14 pobles, i les ensenyances que s'impartien eren Formació Professional d'agrària, electricitat i administració, sempre de forma gratuïta per a tot l'alumnat (fill/lla o no de socis). El centre disposava d'internat i mitja pensió, després, al 1981 es va traslladar a La Planeta, i al 1986 fou concertat per la Generalitat. Posteriorment va passar a ser un Centre Experimental de la Reforma Educativa, i durant 10 anys es va impartir també batxillerat.

En el projecte del mapa escolar proposat per la Generalitat de l'any 1995, Albocàsser tenia assignat un Centre Comarcal d'Ensenyament Secundari i Batxillerat en l'Escola Els Ports, que haguera reunit l'alumnat de les poblacions d'Albocàsser, Benassal, Catí, La Torre d'En Besora, Vilar de Canes, Culla, i La Serratella. En aquest Centre s'hagueren impartit ensenyaments d'ESO i Batxillerat, es a dir, els alumnes de les poblacions esmentades hagueren pogut estudiar des dels 12 fins els 18 anys sense eixir de la Comarca.

Però amb el canvi polític en la Generalitat Valenciana, el mapa escolar sofreix pressions polítiques d'altre poble implicat, sense tenir en compte els 18 anys impartint ensenyament secundari en el nostre poble. Ara sols ens podem imaginar i recelar eixe mapa escolar que haguera pogut ser amb uns altres governants a la Generalitat. El govern del PP, modifica en un principi, el mapa escolar de l'Alt Maestrat, i els alumnes d'Albocàsser amb 12 anys els traslladava a Sant Mateu. Davant aquesta injusta situació, l'APA, Consell Escolar, Ajuntament i tot el poble en general, es van mobilitzar i la solució de la Direcció Territorial aportada va ser que la Comarca disposaria de tres Centres, Albocàsser, Benassal i Vilafranca que impartirien ESO, però es perdria la possibilitat d'impartir batxillerat.

L'Alcalde i els regidors del PP, llavors a la oposició, es van a abstenir en la votació al Plenari que es va plantejar la compra de l'edifici com a única solució manifesta per a que l'ensenyament secundari continuara al poble, sense aportar cap proposta alternativa. Després, ja en el govern, tampoc han invertit quasi cap euro dels pressupostos municipals en manteniment i endreçament des de que es va comprar. L'equip de govern, que en aquell temps tenia suficient majoria com per tirar en davant la compra tot sol, va sol·licitar l'opinió de l'APA al respecte i va comptar amb el seu suport davant el temor que la Conselleria d'Educació eliminara del mapa escolar la ESO del Centre d'Albocàsser. L'actual Alcalde es va quedar sol amb la seua abstenció, i no es va posicionar a favor de què l'ensenyament secundari continuara al poble.

La compra de l'edifici es va fer per 25 milions de pessetes de les d'aquell moment, quantitat equivalent a l'amortiment total de l'edifici. La Cooperativa d'Ensenyament no va exigir el valor complet de la propietat, que segons informes tècnics (un solar de 3.000 m², amb 928 m² edificats) tenia un valor molt superior. La Cooperativa es comprometia a continuar les seues activitats educatives al Centre mitjançant una cessió d'ús, i la Conselleria es fa càrrec de les despeses de personal i manteniment (pintura, calefacció, material d'oficina, neteja, mobiliari,..) El préstec de la compra s'acabarà de pagar al 2014, es paguen 2.767 € trimestrals i en queden per pagar actualment 7.122 €.


Després de crear polèmica qüestionant l'escolarització dels nostres xiquets, es va comprar la bodega per una quantitat similar (que no ho critiquem, simplement comparem) amb menys m² i edificació de magatzem. De la debilitat actual en l'ensenyament al nostre poble tots en som conscients i sabedors, mentre els governants locals actuals, submisos i manejables capcinegen ordres i preceptes que afavoreixen a altres, abans que defendre els interessos perjudicats del nostre poble. Ara la Conselleria crea controvèrsia amb el transport. Pareix que hi ha una solució temporal per aquest curs, però que passarà després? No tindríem que baixar la guàrdia i anar a buscar una solució definitiva? Després de 35 anys, quan tardarem a quedar-nos sense institut?

1 comentari:

  1. Per a que defendre els interessos dels xiquets d´Albocàsser si pots fer-li la pilota a Martinez i a la capital de Castelló: Vall d´Alba? En aquest poble sempre es mira el benefici personal per sobre del benefici comú. Sols cal vorer com els anys següents a la construcció de la presó tots els concejals van canviar de cotxe. Casulitat o sobres? (Barcenas Style). Normal que se dilapiden 3 milions de euros i ningú(¿?) sapige en que s´han gastat. En La Planeta segur que no.
    Una llastima que tenin un institut al poble i els xiquets tinguen que acabar els estudis a la Vall d´Alva.
    Molta faena tindreu els del JPA quan entrareu a l´Ajuntament. Sols espero que no mos defradeu com l´actual equip de govern.

    ResponElimina