Pàgines

diumenge, 24 de març del 2013

Blanqueig de capitals públics



El blanqueig de capitals, també anomenat rentat d'actius, consisteix en dissimular l'origen de diners procedents d'activitats il·lícites. Quan aquests diners procedeixen d'activitats públiques el robatori el sofrim els contribuents, i si és a nivell municipal els veïns.

Es blanquegen a través de diferents fórmules mes o menys sofisticades: paradisos fiscals (tot un referent per als grans defraudadors), obertura d'empreses fantasmes (sense volum de negoci i factures unflades), casinos (n'hi ha prou amb entrar amb un bon grapat de diners per a canviar-los per fitxes, benvinguda eurovegas!), o com no, la loteria de Nadal (o el que és el mateix, pagar més diners pel dècim premiat). Però a nivell de poble cal destacar sobretot la compra d'immobles i terrenys per sobre del valor escripturat per part del polític de torn o del seu cònjuge, i la signatura d'hipoteques i crèdits amb la complicitat d'una separació de bens matrimonial i que hi hagen aportacions de l'altre, que a més també pot tenir el seu patrimoni particular, si més no, altre tant. Així ho feia el mestre Fabra (així ho contempla la premsa), i així ho han aprés alguns alcaldes.

Els increments patrimonials del nostre Alcalde ens els últims anys són ben patents, estan a la vista de tots, i el seu origen és tota una incògnita per als veïns. Han coincidit amb la bonança econòmica dels diners nouvinguts a l'Ajuntament de la presó, i amb la compra del seu terreny pagat a la gent a meitat del preu del d'eixida de Madrid, i a la meitat també, per posar un exemple pròxim, que el de l'aeroport de Vilanova.

JPA no ens entremetem en negocis particulars de cap persona, però sí del manifest increment patrimonial dubtós d'un càrrec que és l'alcalde del nostre poble, i des de què és alcalde, fet amb poc temps i sota sospita, perquè governa sense buscar consens, sense explicar les seues actuacions, perquè no contesta preguntes que relacionen la seua persona amb el càrrec que ocupa, incapaç de signar un Codi de bon govern, perquè s'escuda en el silenci i les contractacions no les justifica, i perquè ha estat imputat per aquest motiu en un cas encara no tancat.

En el proper plenari, ara al març, li preguntarem per tot aquest assumpte a la fi de què puga convèncer que el seu enriquiment personal no té a veure amb l'alcaldia. Ja sabem que cap llei li obliga a explicar res sobre el seu patrimoni, però trauria de dubtes als que els pugen tenir, i complauria als que no els tenen. Així ens ho haveu demanat la gent.


2 comentaris:

  1. Estic totalment d´acord amb vosaltres, esteu fent una gran tasca, seguiu així, el poble tenim dret a saber.

    ResponElimina
  2. Lo que la gen del poble parle en escoltets i pels cantonets, dit en veu alta y clara. ENHORABONA JPA, continueu aixina!

    ResponElimina