Pàgines

dilluns, 29 d’octubre del 2012

Moció per declarar Albocàsser exempt de fractura hidràulica




FETS I RAONS

El DOCV del passat dia 28 de setembre publicava l’aprovació del permís, a l’empresa Montero Energy Corporation SL, filial de la canadenca R2 Energy, del projecte Pitágoras per a la recerca d’hidrocarburs que afecta al terme d'Albocàsser. En el plenari ordinari celebrat el mateix dia, JPA va preguntar  a l'Alcalde quina informació tenia al respecte, i ens contestar que no estava al cas de l'assumpte.

El projecte en qüestió persegueix fer investigacions per descobrir si en el subsòl existeixen concentracions de gas i d’altres hidrocarburs no convencionals, perquè no es troben emmagatzemats en grans bosses en el subsòl, sinó que es caracteritzen per estar situats en roques de pissarra de baixa permeabilitat i de baixa porositat, el que fa que la seua extracció siga més complicada i que es necessite d’una tècnica molt agressiva amb el medi ambient, la tècnica de fractura hidràulica horitzontal, coneguda com "fràcking". Aquesta tècnica consisteix en perforar el subsòl per a arribar a molta profunditat, uns 2000 m, fins on està la roca, una vegada allí, es realitzen  perforacions horitzontals, més de 1000 m, per poder comprendre la major superfície possible. Per tal de fracturar la roca i que allibere el gas i els hidrocarburs que estan adherits a la roca, s’introdueixen grans quantitats d’aigua, fins 23 milions de litres en cada pou, a una elevada pressió, per tant un gran consum energètic per aconseguir-ho, sorra per a què les fractures no es tanquen i un còctel de substàncies químiques més de 500 elements diferents entre les que es  troben components cancerígens, radioactius i metalls pesants, sent extrets, però no tots, a la superfície per la mateixa canalització que el gas i hidrocarburs juntament amb l'aigua ara contaminada (recomanem vore el magazine de la 2 "El escarabajo verde" en la adreça http://www.rtve.es/television/20120424/fracturas/518117.shtml que tracta sobre ecologia i medi ambient.

La tècnica ja ha sigut utilitzada a gran escala als Estats Units i ja se saben les conseqüències: contaminació química d'aqüífers  i pèrdua irreversible de fonts d'aigua,  pols respirable que conté substàncies tòxiques, canvi de paisatge amb destrucció de cultius i sòls… No ens hem de refiar de les promeses tendencioses de creació de llocs de treball, de fons importants de ingressos o de què el procés es verd i sense contaminació. Mereixen la pena els beneficis que ens poden prometre davant les nefastes conseqüències per a la salut? A França, per exemple, s'ha negat rotundament la possibilitat d'utilitzar aquesta tècnica a tot el seu territori.

Així doncs, el fràcking és una tècnica dolorosament agressiva amb l'entorn, pel que es pot considerar un procés d'alt risc per al medi ambient i, per tant, per a la salut.

En pro de la conservació de l’espai natural del nostre terme municipal, i pels seriosos danys que se’n derivarien, l'Ajuntament d'Albocàsser

ACORDA

1. Declarar tot el seu terme municipal exempt de fractura hidràulica horitzontal.

2. Exigir a la Conselleria d’Economia, Indústria i Comerç la denegació dels permisos sol·licitats per a la investigació d'hidrocarburs denominats Pitágoras, Aristóteles i Arquímedes a la província de Castelló.

3. Traslladar aquests acords al President de la Generalitat Valenciana i als municipis emmarcats dins d’aquests projectes.

8 comentaris:

  1. Segur que l'alcalde ya se haurá oferit voluntari perque despues mos plouran els diners.
    Esta historia me sona!!

    ResponElimina
  2. aci teniu el spot publicitari de lo que li espera al poble si trobem petroli ,http://www.youtube.com/watch?v=raY8HV4K4G0

    ResponElimina
  3. Perdoneu, però del text hi ha una cosa que no m'ha quedat del tot clara: els tres punts del final qui els acorda, l'Ajuntament en el plenari o el JPA per presentar-ho a l'Ajuntament?

    ResponElimina
  4. A mi tampoc em queda clar

    ResponElimina
  5. si al plenari es vota a favor per majoria, ho aprova l'ajuntament i si no, pos no s'aprova...

    ResponElimina
  6. Jo entenc que es JPA el que proposa a l'ajuntament esta moció per a que Albocàsser no es puguen fer les perforacions i després se haurá de votar en un pleno.

    ResponElimina
  7. Mes de un ja se deu refregar les mans pensan en els euros que els hauran promés, pero mes val que pensen en el cap en mes de en el bolsillo perque en açó acabaran en els pous de aigua i el que es mes importan en la SALUT

    ResponElimina
  8. PER QUE NO HO FAN AL COSTAT DE MARINA D´OR?

    ResponElimina